Historia

Gamla Majtöser

Vår Historia


Gamla Majtösers Förening grundades år 1952


Föreningens syfte är att bli en sammanhållande länk mellan personer som är uppvuxna i Majorna och för att i ord och bild samla och bevara dess minnen.


Gamla Majtösers förening bildades år 1952 av tre Majtöser. De ville vara med i föreningen Gamla Majflickor men fick inte detta då de inte hade gått på läroverk. Dessa tre kreativa damer bildade då föreningen Gamla Majtöser (inget krav på skolgång).

Då tog de tre majtöserna ett stort steg. De annonserade i tidningen och frågade om några skulle vilja bli medlem i en ny förening i Majorna.

På detta sätt bildades föreningen Gamla Majtöser  och det är bland annat dem vi har att

tacka för att vi varje månad kan gå till Dalheimers hus och ha trevligt. De träffades en gång i månaden och lyssnade på musik, fikade och umgicks precis som vi gör än i dag.


De första åren höll de till i olika lokaler som bland annat låg på Karl Johansgatan. Efter tre år av kämpande fick de år 1975 tillgång till en lägenhet nere vid Klippan som bestod av ett rum och kök. Huset byggdes 1856 som bostad åt arbetarna vid Carnegiebruk. I lägenheten hade tidigare bott två vuxna och åtta barn. I köket fanns det två utdragssoffor, och i rummet en bred utdragssäng. Man hade även bockar som man la två pinnar på och klädde med tyg så att det blev som en hängmatta. Under dagen ställdes dessa in i garderoben. Där höll föreningen till, tills de år 1992 fick överta och förvalta Hjortbergska Huset i Gathenhielmska Kulturreservatet. Många av de möbler som fanns i lägenheten och som var skänkta av medlemmarna har tagits med till Pölgatan. Vi har mycket att tacka alla dessa kreativa Majtöser som banade väg för oss.


Hjortbergska huset är byggt på 1700- och 1800 talet. På 1700 talet fanns det stora rummet, hallen och det lilla köket. Entrén var på gaveln. Man kan se detta på gångjärnen till vårt lilla rum. Dessa är från 1700 talet. Ytterdörren finns bevarad. Beslagen (pepparkaksbeslag) visar att dörren är från 1700 talet. Det finns ett litet fönster i köket där tidigare ytterväggen var belägen.


Timmermannen Sven Jonsson Hjortberg var vid 31 års ålder tillfälligt inneboende i Klämman. Han köpte det lilla huset som utgjorde en del av tomtarealen Stora Klämman, grannfastigheten. Han byggde ut fastigheten med ytterligare ett rum och fick därefter

                                                                 namnet Hjortbergska huset. Sven Hjortberg var

                                                                 född 1828 i Skepplanda, död 1883, 65 år

                                                                 gammal. Hans familj bestod av makan Helena

                                                                 född Karlsdotter i Romelanda (1823-1906) samt

                                                                 döttrarna Hilma Maria (1858-1944) och Hilda

                                                                 Amalia (1861-1941). 1907 blev barnen Hilma

                                                                 och Hilda genom arvskifte ägare till fastigheten

                                                                 som 1937 såldes till Göteborgs stad. 1945

                                                                 renoverades huset in och utvändigt med pengar

                                                                 av Charles Felix Lindbergs fond.Gathenhielmska kulturreservatet bildades 1933 efter en hård strid mellan kommunen som ville riva hela området och bygga nytt och de som ville bevara den gamla bebyggelsen. Tack vare dessa eldsjälar har vi i dag en tidstrogen arbetarbostadsmiljö, som förr utgjordes av en hård och slitsam tillvaro men som idag kan betraktas som en idyll. En lång rad hyresgäster har hyrt huset efter fröken Hilma Hjortbergs död. Den sista i raden av hyresgästen var betongarbetaren Hartvig Karlsson som bodde i huset mellan1965-1992 då Gamla Majtöser tog över huset.


En idyll mitt i storstaden!

Systrama Hilma & Hilda Hjortberg